Με 153 ψήφους η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη έκπληξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία υπερψήφισε την πρόταση μομφής και λίγο αργότερα διαγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δικαιολόγησε την απουσία λέγοντας ότι είναι «άρρωστος».
Την πρόταση υπερψήφισαν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΚΟ των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και της ΧΑ. Συνολικά η πρόταση δυσπιστίας απέσπαε 124 «ναι».
«Παρών» (ανήλθαν στα 17) ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Κασσσαπίδης.
Απόντες από την ψηφοφορία εκτός από τον κ. Κακλαμάνη ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης καθώς και ο Μανώλης Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με πέτρα στη χολή.Από την ψηφοφορία, φυσικά, ήταν απόντες και οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ.
Οι τόνοι στην τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλοί με μόνη εξαίρεση το βράδυ της Κυριακής όταν στο βήμα του ομιλητή ανέβηκαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία τους εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιοπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε πρόταση μομφής για να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα, ενώ απαντώντας στο αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να του κάνει το χατίρι και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προέβλεψε επιστροφή σε λίγα χρόνια, στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί, ενώ αναφέρθηκε και στον «οδικό χάρτη της κυβέρνησης» ως του μόνου τρόπου εξόδου από την κρίση, που παράγει ήδη από σήμερα απτά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι λέει ψέματα για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πως σε λίγες ημέρες θα ληφθούν τελικά μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Αντώνη Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές.Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποβρυχίων .
Η ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.Τι είπε:
– Με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη; Με αυτούς που έχουν καταψηφίσει τα ελληνικά δάνεια;
– Δεν μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση στην μεγάλη ακίνητη περιουσία
– Το εννοούμε απολύτως: Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων
-: Ούτε το δημοσιονομικό, ούτε το χρηματοδοτικό κενό είναι πρόβλημα. Αυτό πρέπει να καταλάβει η Τρόικα. Οι στόχοι είναι μακροοικονομική. Το ζητούμενο είναι ανάπτυξη, απασχόληση.
-: Η βιωσιμότητα του χρέους είναι απολύτως διασφαλισμένη. Εχουμε τα δεύτερα μικρότερα επιτόκια μετά την Γερμανία, 2,1%
Βενιζέλος προς ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είστε κόμμα-παράταξη. Είστε κόμμα διαμαρτυρίας, όχημα της συγκυρίας της δυσαρέσκειας, του συντεχνιασμού. Επαγγέλεστε την επανάληψη της κρίσης. Που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πάθει ο τόπος
-: Το φτηνό παιγνίδι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας έχει όρια
-: Ευρώ χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει. Υπάρχει κάτι τρισχειρότερο: Υπάρχει μνημόνιο χωρίς ευρώ
-: Από το δικό μου γραφείο έφυγε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011 η τρόικα. Επειδή έχω δει πολλούς τζάμπα μάγκες σ’ αυτή την υπόθεση να σκεφτεί τι και πώς και πότε το εννοεί
ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Με την πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα τα μεσάνυχτα θα λήξει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία έως τώρα χαρακτηρίζεται από έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών επιχειρημάτων και κυρίως από την «ηχηρή» απουσία της πλειοψηφία των βουλευτών.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και σήμερα, τελευταία ημέρα της διαδικασίας, οι βουλευτές που βρίσκονται στην ολομέλεια δεν ξεπερνούν τους 25 και αυτοί γιατί περιμένουν την σειρά τους να αναπτύξουν παράλληλους μονόλογους.
Από την μια πλευρά οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναρωτιούνται για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία την πρόταση υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να «καλύψει» τις παραφωνίες στο εσωτερικό του και από την άλλη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγούν ότι κάνουν χρήση των κοινοβουλευτικών τους δικαιωμάτων. Μόνη πολιτική «αναλαμπή» που «θέρμανε» την σχεδόν άδεια αίθουσα του κοινοβουλίου η χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την καταγγελία του δεύτερου περι ξυλοδαρμού βουλευτών από ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Πότε θα μιλήσουν οι αρχηγοί
Η κρίσιμη «μάχη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 10 το βράδυ με την ομιλία του δεύτερου. Περίπου στις 11 το βράδυ αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα κλείσει και τον κύκλο των τοποθετήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Νωρίτερα, θα μιλήσει ο ο Φώτης Κουβέλης (18:00) o Ευάγγελος Βενιζέλος (18:45), η Αλέκα Παπαρήγα (19:30), και ο κ. Πάνος Καμμένος.
Στο μεταξύ, στις 20:00 περίπου θα μιλήσει στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Αποτέλεσμα: 155 «κατά» 122 «υπέρ»
Η έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται τα μεσάνυχτα ενώ για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 κάτι που δεν αναμένεται καθώς η συγκυβέρνηση διαθέτει 155 (ΝΔ 127, ΠΑΣΟΚ 28) που πιθανότατα θα καταψηφίσουν.
Από την άλλη υπερ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 18 των ΑΝΕΛΛ, 15 της Χ.Α (οι 3 προφυλακισμένοι δεν θα παραστούν) και οι 12 του ΚΚΕ, σύνολο 117.
Η ΔΗΜΑΡ (14 βουλευτές) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δηλώσει «ΠΑΡΩΝ».
Αναφορικά δε με τους 11 ανεξάρτητους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Κασαπίδης θα δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ», οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Κουράκος και Μάρκος Μπόλαρης «Υπέρ»
Ενώ με ερωτηματικό παραμένει η στάση των κ. Μίμη Ανδρουλάκη, Θεόδωρου Παραστατίδη, και Νίκου Σταυρογιάννη.
Υπο αυτά τα δεδομένα, και με τις εως τώρα πληροφορίες κατά της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν 155 βουλευτές, «υπέρ» 122 και «Παρών» 17.
Όλγα Κεφαλογιάννη «η κυβέρνηση θα βγει ενδυναμωμένη»
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της πρότασης υποστηρίζοντας ότι «δεν ενισχύει την διαπραγμάτευση ούτε βοηθά την κοινωνία». Εκτίμησε ότι η κυβερνητική συνοχή θα βγει ενδυναμωμένη από την διαδικασία ενώ σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει για την ικανότητα της να δώσει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, ασφαλείς απαντήσεις στον κόσμο». Τέλος είπε ότι ο τουρισμός απέδειξε ότι «αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης της οικονομίας»
Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) «ο Τσίπρας οραματίζεται να κάνει την Ελλάδα, Αμερική!»
Σκληρή κριτική στις πολιτικές επιλογές του κ. Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγορώντας τον ότι «στα πρότυπα του Γ. Παπανδρέου που ήθελε να κάνει την Ελλάδα Δανία, ο κ. Τσίπρας θέλει να μας κάνει Αμερική. Πήγε στο Τέξάς για να υμνήσει τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα οραματίζεται και παλεύει για την Ευρώπη του Μιτεράν και του Κολ». Επικαλούμενος αποσπάσματα της ομιλίας τυ προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Τέξας είπε «ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να υιοθετήσουμε πρόγραμμα κουπονιών διατροφής όπως στην Αμερική. Αυτό ονειρεύεται… Μετά το όραμα της Βραζιλία τώρα ο κ. Τσίπρας θέλει να γίνουμε ΗΠΑ. Συγχαρητήρια!». Πέραν αυτών, κριτική άσκησε και στην επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρομοιάζουν τα γεγονότα στην ΕΡΤ με αυτά του πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα είπε «η εισβολή στην ΕΡΤ είναι πολυτεχνείο; Έλεος! Όταν κάνεις τέτοιες ανιστόρητες αναγωγές σημαίνει άλλα πράγματα και δεν συμφωνούμε» ενώ υποστήριξε πως «Η ΝΔ έχει στρατηγικό σχέδιο για να μπορέσει να βγει το κεφάλαιο αλώβητο. Βάρβαρη πολιτική, ο καπιταλισμός δεν ανακάμπτει χωρίς βαρβαρότητα. Υπάρχει θέμα βίας και αυταρχισμού… υπήρχαν και υπάρχουν ΜΑΤ. Ποιος δεν θυμάται το σύνθημα «ΜΑΤ και Αρκουδέα για μια Ελλάδα νέα». Τέλος σημείωσε ότι «η λαϊκή αντιπολίτευση είναι ο μόνος δρόμος, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Αν εγκλωβιστεί ο λαός στο ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα θα βιώσει τραγωδία και θα χάσει πολλά χρόνια…. Ας σταματήσει ο εκβιασμός με την λογική του ευρωμονόδρομου».
Δημήτρης Παπαδημούλης «χάσατε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»
Ως δύναμη «βαθιών ριζικών αλλαγών μέσα στην Ευρώπη» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει την μόνη εναλλακτική πρόταση και σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας. Απηύθυνε «πατριωτικό προσκλητήριο» προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα με «καθαρό πολιτικό μητρώο» προκειμένου να «σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά δε με την κριτική που ασκείται ότι η πρόταση δυσπιστίας συσπειρώνει το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης απάντησε: «ποιους συσπειρώνουμε; Τους γιαλαντζί αντάρτες που λένε «ναι» σε όλα;». Εξήγησε ότι η κατάθεση της πρότασης αφορά: «το κουρέλιασμα δημοκρατίας, τα νέα μέτρα, την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας περιουσίας. Για την ασυλία που δώσατε στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για τα μηδενικά έσοδα από την λίστα Λαγκάρντ… ο λαός έχει φθάσει σε τέλμα… δεν πάει άλλο». Τέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή όμως «έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας… είναι πλέον ολοφάνερη η αναντιστοιχία Βουλής και κοινωνίας».
Κυριάκος Μητσοτάκης «βγαίνετε στα κάγκελα για να κρύψετε την αλήθεια»
Ενισχυμένη προκειμένου να συνεχίσει το έργο της υποστήριξε ότι θα βγει η κυβέρνηση από την σημερινή ψηφοφορία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα για Δονκιχωτισμό. Ο υπουργός είπε: «Ακούμε τον κ. Τσίπρα να θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση για να διαγράψει όλες τις θυσίες του λαού. Μίλησε για ευρωπαϊκό μέτωπο. Με ποιους; Με τους νεοτροτσκιστές της Λετονίας; Μήπως βλέπει τα πράγματα σαν Δον Κιχώτης;». Πρόσθεσε ότι «Κάποιοι αποκρύπτουν τις αλήθειες και κάποιοι ανεβαίνουν στα κάγκελα για να μην ακουστούν οι αλήθειες και η αλήθεια είναι ότι οι εποχές των ελλειμμάτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα καμία συζήτηση για περιορισμό χρέους δεν μπορεί να γίνει ούτε για αναδιανεμητική πολιτική. Όταν δεν σε δανείζει κανείς δεν μπορείς να μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις. Εκτός αν επιστρέψεις στο εθνικό νόμισμα…». Είπε ότι «Η παραμονή στο ευρώ απαιτεί δημοσιονομικό εξορθολογισμό» ενώ αναφορικά με το υπουργικό του έργο είπε «από 915.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο φθάσαμε στους 700.000. Στην πορεία μειώσαμε και το μισθολογικό κόστος από τα 24,5 δις ευρώ στα 16 δις ευρώ και καταφέραμε να πετύχουμε πλεόνασμα. Όταν λέτε ότι θα επαναπροσλάβετε πως θα το χρηματοδοτήσετε; Ακόμα και τους μισούς να πάρετε και διορθώνεται τους μισθούς κατά το ήμισυ αυτό σημαίνει 4 δις ευρώ. Πως θα το χρηματοδοτήσετε; Από πού θα βρείτε τα λεφτά όταν λέτε για κατάργηση μνημονίων;».
Θάνος Μωραίτης «δίνω ψήφο ανοχής αλλά μη δοκιμάζετε την αντοχή της»
«Ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση εξήγησε ότι δίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης αφήνοντας αιχμές για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μωραϊτης, κλείνοντας την ομιλία του είπε πως «Ο κ.Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, μπορούν να βρεθούν και άλλες λύσεις. Δίνουμε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση η οποία δεν πρέπει να δοκιμάζει την αντοχή αυτής της ανοχής…». Να σημειωθεί ότι και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης κατά την χθεσινή του τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ότι «Παίρνετε και σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για υφαρπαγή, γιατί δεν σας ανήκει, αλλά με αναγκάζετε να τη δώσω. Γι’ αυτό, δεν είναι λευκή επιταγή ούτε προδικάζει την αυριανή μέρα».
Κώστας Αρβανιτόπουλος: «Αξιολόγηση όλων των σχολικών βιβλίων και επανακαθορισμός της διδακτέας ύλης»
Για «μικροπολιτικά τερτίπια, επιδίωξη τυφλής σύγκρουσης και ρήξης για την ρήξη» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξηγώντας ότι «Αρνηθήκατε όλες τις αναβαθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας. Στηρίξατε και προωθήσατε την απώλεια του 6μηνου στα Πανεπιστήμια. Μιλάτε δ ήθεν εξ ονόματος των πολιτών, αλλά οι πολίτες δεν σας ακολουθούν». Τέλος τους κάλεσε να «επανορθώσουν» στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, οι οποίες – όπως είπε – αφορούν: αντιστοίχηση και εναρμόνιση ακαδημαϊκών τίτλων και προσόντων με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας, αξιολόγηση από μηδενική βάση όλων των σχο