Από την Εναλλακτική το περίμεναν από το BESA την πάτησαν στο δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, VMRO-DPMNE, που έχασαν την ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν.
Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι τα δυο πρόσωπα που ακούστηκαν περισσότερο απ’ όλα αυτές τις μέρες είχαν το ίδιο επίθετο.
Ο ένας ήταν ο Σκεντέρ Ρετζέπι από το συνεργαζόμενο κόμμα με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς, Εναλλακτική και ο άλλος ο Καστριότ Ρετζέπι από το έτερο αλβανικό Κίνημα BESA, το κόμμα που συντάχθηκε με την αντιπολίτευση φεύγοντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Σκεντέρ Ρετζέπι όπως γράψαμε στο ΑΝ είχε δηλώσει δημόσια ότι «δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα “Levica” (Αριστερά), το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.
Αυτή του η αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι υπογραφές από το κείμενο της πρότασης μομφής και να παρθεί κεντρική απόφαση από τους τέσσερεις βουλευτές της Εναλλακτικής ότι θα ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.
Ο Καστριότ Ρετζέπι από το Κίνημα BESA, το κόμμα που είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μπορούμε» του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, επέλεξε τη σημερινή μέρα της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρόταση μομφής να μην έχει τον απαιτούμενο αριθμό των 61 βουλευτών για να περάσει από την Εθνοσυνέλευση.
Παρότι είχε με ανάρτηση του στο Facebook, προαναγγείλει την πράξη του ο Ρετζέπι, το VMRO-DPMNE, προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο βουλευτής του BESA είχε απαχθεί για να μην ψηφίσει ή ότι είχε σκοτωθεί. Αυτό το κόμμα εξάλλου αρέσκεται στην μυθοπλασία, όπως είχε κάνει και ο πρώην ηγέτης του Νίκολα Γκρούεφσκι με την παραχάραξη της ιστορίας και την «μακεδονοποίηση» της.
Βέβαια ο Ρετζέπι με βίντεο που ανάρτησε στο facebook και πάλι έκανε σαφής τις προθέσεις του να μην στηρίξει την πρόταση μομφής, ενώ σημείωσε ότι θα μιλήσει αργότερα για το τι ακριβώς έγινε κι από που δέχτηκε απειλές, ακόμα και για τη ζωή του.
Από την άλλη ο κυβερνητικός συνασπισμός για να μην έχει «απρόσμενες» απώλειες στην ψηφοφορία για την πρότασης μομφής σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν, επέλεξε να αποχωρήσει από την Εθνοσυνέλευση ώστε να μην υπάρχει απαρτία, άρα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.
Το VMRO-DPMNE πήγε για μαλλί αλλά βγήκε κουρεμένο και η ήττα καταγράφεται στο ενεργητικό του Προέδρου του Χριστιάν Μίτσκοσκι, που είχε αμφισβητηθεί σφόδρα όταν είχε χάσει τις εκλογές του 2020.
Ο Ζόραν Ζάεφ, μπορεί να μην κέρδισε ακόμα, αλλά σίγουρα δεν έχασε. Βέβαια εφόσον υπάρξει κάποια προσχώρηση από την πλευρά των αλβανικών κομμάτων, όπως του Καστριότ Ρετζέπι, στον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε θα έχει καταγράψει μια πύρρειο νίκη και θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.
Η παρορμητική του απόφαση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και την θέση του Πρωθυπουργού, ήταν και ο λόγος της πολιτικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα. Το ομολογήσαν τόσο ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι, όσο και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζαφέρι.
Από την άλλη γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε μια αντιευρωπαϊκή ή αντιΝΑΤΟϊκή πορεία. Ο αδύναμος κρίκος στην πρωτοβουλία για την κατάθεση πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ήταν το κόμμα Αριστερά, που του εξασφάλιζε, θεωρητικά, την πλειοψηφία των 61 βουλευτών.
Όμως τα αντιαλβανικά στοιχεία που κυριαρχούν στο κόμμα, τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά, ήταν αυτά που ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης για την αποκαθήλωση της κυβέρνησης Ζάεφ, καθώς θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο η συνεργασία των αλβανικών κομμάτων με ένα κόμμα που είναι επίσημα εναντίων τους.
Το κλείσιμο της χτεσινής απρόβλεπτης πολιτικής «περιπέτειας» έγινε από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος παρουσία και του Ζόραν Ζάεφ αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν καταψηφίστηκε η κυβέρνηση, ευχόμενος της κάθε επιτυχία τις επόμενες μέρες.
«Εφόσον δεν έχει ψηφιστεί η ημερήσια διάταξη, δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και δεν μένει παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Καταλήγω ότι η συνεδρίαση τελείωσε και την ολοκληρώνω» δήλωσε ο Τζαφέρι.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Εθνοσυνέλευσης, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις επόμενες 90 μέρες.
Όμως στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρεται ότι μπορεί να συζητηθεί σε περίπτωση που υπάρξει κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με 61 υπογραφές, οποιαδήποτε στιγμή.