Για τα ανησυχητικά κρούσματα αυτοκτονιών των βετεράνων στρατιωτών -νεαρής ηλικίας- ανδρών και γυναικών που υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν γράφει η Huffington Post, υποστηρίζοντας πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κακή ψυχολογική τους κατάσταση και το νόημα που προσπαθούν να βρουν στις ένοπλες συγκρούσεις που συμμετείχαν.
Σε δημοσίευμα της, η Huff Post υποστηρίζει πως αν και το μετά -τραυματικό άγχος αντιμετωπίζεται καλύτερο πλέον, οι αυτοκτονίες επικρατούν πολύ περισσότερο σε άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν στα δύο αυτά «καυτά» μέτωπα, ιδιαίτερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, επικαλείται δημοσίευμα του CNN το οποίο υποστηρίζει πως ο ρυθμός αυτοκτονιών βετεράνων αγγίζει τις 22 την ημέρα, ή αλλιώς μια αυτοκτονία κάθε 65 λεπτά.
Στη συνέχεια, το αμερικανικό έντυπο προσπαθεί να αναλύσει τα αίτια αυτής της κατάστασης και επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ των βετεράνων άλλων πολέμων σε σχέση με αυτούς του Αφγανιστάν και του Ιράκ: «Βετεράνοι από πολλούς άλλους προηγούμενους πολέμους, υπέφεραν τις επιπτώσεις της συμμετοχής σε μια αιματηρή τρομοκρατική μάχη. Αλλά πάρα πολλοί από τους βετεράνους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, είναι βυθισμένοι σε μια απελπισία που έχει τις ρίζες της στην άμορφη φύση αυτών των συγκρούσεων. Μια ομίχλη που θολώνει τα πάντα για αυτούς τους πολέμους. Από την αρχή τους στην ασαφή κατάληξη τους.
Μεγάλη προσπάθεια έγινε για να εξηγήσει ότι η διαμάχη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα διασφαλίσει την ελευθερία των μελλοντικών γενεών των Αμερικανών. Αυτό ήταν μια αδύναμη πρόταση, όταν προωθήθηκε για πρώτη φορά. Τώρα, φαίνεται εντελώς απίθανο και έτσι κανείς πλέον δεν προσπαθεί καν να την υπερασπιστεί. Τι αφήνει αυτό στον νεαρό άνδρα ο οποίος πέρασε από την κόλαση του Ιράκ, στο όνομα της ελευθερίας για τους μελλοντικούς Αμερικανούς; Τι σημαίνει αυτό για την νεαρή γυναίκα που πίστευε ότι η θυσία της στο Αφγανιστάν θα έχει μια διαρκή κληρονομιά;
Στην Ουάσιγκτον, το Μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καλύπτεται με επιγραφές με μεγάλα και ευγενή λόγια για όσους αγωνίστηκαν. Αλλά ο πρόεδρος ο οποίος ξεκίνησε τους πρόσφατους πολέμους, το μόνο που είχε πει μέχρι τώρα ήταν δύο λέξεις: “Αποστολή Εξετελέσθη” Και αυτό ήταν καταφανώς ψευδές. Ο πρόεδρος που προσπαθεί τώρα να φέρει αυτούς τους πολέμους στο τέλος έχει προσφέρει δύο διαφορετικές λέξεις: “Καλωσορίσατε σπίτι”. Και όλα αυτά που λέει δίνουν μια αίσθηση ικανοποίησης μόνο στο γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν επιστρέψει. Τίποτα με νόημα δεν έχει ειπωθεί σχετικά με το τι έχουν κάνει, εάν έχει σημασία, ή εάν είχε καμία αξία για τη χώρα. Και αυτό πονάει περισσότερο οικτρά όσους έχουν υπηρετήσει πιο γενναία.
Δεν μπορούμε να κατηγορήσω έναν βετεράνο για το ότι δεν νιώθει καμία αίσθηση ολοκλήρωσης, όταν δεν υπήρξε ποτέ κανένας σαφής στόχος. Δεν πρέπει να κατηγορήσουμε έναν πολίτη ο οποίος διερωτάται για τους απροσδιόριστους στόχους, τη στρατηγική και την τακτική. Ομως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μπορεί και πρέπει να επικριθεί έντονα επειδή έστελνε στρατιώτες σε μέτωπα μάχης σε τόσο ασαφή και ανεπαρκή πλαίσια, τα οποία θεωρούνται αμφισβητήσιμα στην καλύτερη περίπτωση και ανύπαρκτα στην χειρότερη».
Κλείνοντας, η Huffington Post τονίζει πως πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τους βετεράνους, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κρούσματα αυτοκτονιών. Τα ερωτήματα αυτά, πρέπει να εξαπλωθούν σε πολίτες και στρατιωτικούς υποστηρίζει και είναι τα ακόλουθα: «Γιατί οι άνθρωποι αυτοί πολέμησαν; Τι καλό έκαναν; Για ποιον λόγο πρέπει να είναι υπερήφανοι; Που θα πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον ; Αυτές οι φωνές δεν πρέπει να είναι απλά το ίδιο δυνατές με την πρόσκληση για πόλεμο, αλλά πιο δυνατές ακόμη και από τις φωνές για σύναψη ειρήνης», τονίζει το δημοσίευμα.
φωτογραφία: Getty images
Πηγή:Huffington Post, Opinion24.gr