Στα ύψη έχει φτάσει η ανησυχία στην Δύση και την Ανατολή για την τύχη της Ουκρανίας η οποία μετά την πολιτική λύση θα πρέπει να βρει και μία λύση η οποία θα εξασφαλίζει την εδαφική της ακεραιότητα.
Οι ρωσώφωνες περιοχές αρχίζουν και εξεγείρονται και ως προσκείμενες στον έκπτωτο πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν αναγνωρίζουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία απελευθερώθηκε από τις φυλακές αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κριμαία. Η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους, φιλοξενεί τον ναύσταθμο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έως το 1954.
Μάλιστα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης. Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οπως ανακοινώθηκε από τις νέες Αρχές του Κιέβου, ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αρχών ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων ώστε «να μην επιτραπούν οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις» και «να τιμωρηθούν οι υποκινητές τους». Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ακτιβιστές ξήλωσαν τις ουκρανικές σημαίες και τις αντικατέστησαν με ρωσικές, ενώ ήδη συγκροτούνται πολιτοφυλακές εθελοντών σε μια επίδειξη δύναμης προς το Κίεβο.