Στις αγορές με 3ετή και 5ετή ομόλογα θα βγει η Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2014, σε μια προσπάθεια να ξαναμπεί στο χάρτη και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως δήλωσε μετά το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τα ομόλογα αυτά θα συμπληρωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014 μαζί με τη χρήση repos έναντι των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου αλλά και του υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος που προανήγγειλε για το 2014. Όπως τόνισε με αυτές τις κινήσεις καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες 12μήνου.
Σε ότι αφορά τις δόσεις και τα προαπαιτούμενα τόνισε ότι για την πρώτη μεγάλη δόση των 6,3 δισ. ευρώ το 90% των προαπαιτούμενων καλύπτεται από το νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή.
Για το ίδιο θέμα ο Ολι Ρεν είπε: «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή στο σχετικά σύντομο μέλλον θα είναι εφικτό για την Ελλάδα να στραφεί στις αγορές και στην κανονική χρηματοδότηση από τις αγορές. Όμως, ο ακριβής χρόνος είναι θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης να το απαντήσει’’.
«Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις έχει βελτιώσει την οικονομική και δημοσιονομική θέση της και τώρα πηγαίνει προς μια καλύτερη κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους χρηματοδότησης από τις αγορές» ανέφερε ο Επίτροπος. Επισήμανε μάλιστα ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη κι στη διανομή του οικονομικού μερίσματος για να δουν τα οφέλη και οι πολίτες».
Πρόσθεσε ότι «δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν λέγοντας «καλό κουράγιο», όμως μετά από τόσα χρόνια ξέρω ότι ήταν πολύ σκληρό και πολύ επώδυνο για τους πολίτες. Όμως μετά από τόσα χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία πατάει τώρα καλύτερε στα πόδια της και βλέπουμε μια οικονομική μεταστροφή για την Ελλάδα εφέτος. Η διαρθρωτική ανεργία σταμάτησε να αυξάνεται, υπάρχει μικρή ανάπτυξη εφέτος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό. Τώρα είναι σημαντικό να παραμείνουμε εκεί, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσουμε την ανάκαμψη προς όφελος της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και των Ελλήνων πολιτών.
«Ευχαριστώ τον Γιάννη και την ελληνική προεδρία», ο επίτροπος Ανταγωνισμού Michel Barnier, εξηγώντας ότι η ελληνική προεδρία έκανε εξαιρετική δουλειά ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας, ανταπέδωσε τα καλά λόγια του Michel, όπως τον αποκάλεσε, αναφερόμενος τόσο στην συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Dijsselbloem. «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το ζήτημα» ανέφερε.
Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η ολοκλήρωση «ήταν ανακούφιση και για εμάς και για την τρόικα. Ήταν δύσκολη υπόθεση, είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος για το τελικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί όλους και ειδικά τον ελληνικό λαό».
Reuters: Η Ελλάδα κοντά σε μία από τις ταχύτερες επανόδους στις αγορές
Η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος της ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή της σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει το Reuters.
«Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% – δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ.
Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής» σημειώνει το Ρόιτερς.
Από το 1997 που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά ομόλογά της, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια….
Πηγή: antinews.gr