Νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και μεγάλη ενίσχυση των ακροδεξιών σχηματισμών έδειξε η κάλπη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μεγάλος «κρυφός» νικητής ήταν και η αποχή, που αγγίζει το 57%.
Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 212 από τις 751 έδρες, και 28,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα.
Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες με 185 έδρες και 24,77% της ψήφου.
Ακολουθούν οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες με 70 έδρες και οι Πράσινοι με 55. Έπονται οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (με κύριο όχημα τους Βρετανούς Συντηρητικούς), που εξασφαλίζουν 44 έδρες, ενώ ακολουθεί η Αριστερά 44.
Σαράντα έδρες καταλαμβάνουν οι Ανεξάρτητοι, ενώ οι Ευρωσκεπτικιστές παίρνουν 36.
Λοιπές πολιτικές δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν με 67 έδρες και το 8,92% της ψήφου.
Νίκη των άκρων
Το μεγάλο όμως μήνυμα της ευρω-κάλπης ήταν η άνοδος ευρω-σκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, με τον νέο γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό».
Οι Γάλλοι «δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από Επιτρόπους της Ε.Ε. και τεχνοκράτες» δήλωσε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, μετά την πρωτιά του κόμματός της με ποσοστό 26% και διάφορα 5 μονάδων από την γκωλική δεξιά και 10 μονάδων από τους κυβερνώντες σοσιαλιστές.
Η κ. Λεπέν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Στη Βρετανία, στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2015 έθεσε ο Νάιτζελ Φάρατζ ύστερα από τη νίκη του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματός του UKIP στις Ευρωεκλογές.
Δήλωσε ότι το ποσοστό που απέσπασε το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές, περίπου 29%, θα βοηθήσει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα πολιτική εποχή και ότι στις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο θα έχει στόχο τις περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες.
Στη Γερμανία, η νίκη της Κεντροδεξιάς της Άνγκελα Μέρκελ και η άνοδος των ποσοστών της Κεντροαριστεράς των Σοσιαλδημοκρατών επισκιάζεται από την εκλογή βουλευτών από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, με ποσοστό 6,5%, αλλά και ενός εκπροσώπου του φιλοναζιστικού -Εθνικου Κόμματος Γερμανίας, με 0,8%.
Στην Ιταλία, το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο καταλαμβάνει καθαρά τη δεύτερη θέση με ποσοστά κοντά στο 26%, με πρώτο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο λαμβάνει 32%. Τρίτη έρχεται η κεντροδεξιά Forza Italia του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων. Καταλαμβάνει ποσοστό 26,7%.
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στην Ολλανδία, ενώ το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση.
Δεύτερο κόμμα στην Ουγγαρία είναι το υπερεθνικιστικό Jobbik, με ανοικτά αντισημιτικές θέσεις και ρητορική εναντίον των Ρομά. Το κόμμα πήρε το 14,7% των ψήφων και εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές.