Ειδικό συμβολισμό αποκτά η παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στην κυβέρνηση μετά το δυσμενέστατο εκλογικό αποτέλεσμα κι ενώ βουλευτές της ΝΔ ζητούν άμεσα διόρθωση πορείας στην οικονομική πολιτική θεωρώντας, μάλιστα, ότι πρόσωπα όπως ο υπουργός Οικονομικών και ο γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης φέρουν τεράστια ευθύνη για την εκλογική “εξέγερση” κατά της ΝΔ.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του και με διαρροή στο Βήμα δείχνει να μην συμμερίζεται αυτές τις ευθύνες και επιμένει σε αναβάθμισή με την μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που αποκλείουν -καθείς για τους δικούς του λόγους- οι Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι διάχυτη πλέον η γκρίνια για την ήττα και την διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Τόσο οι καραμανλικοί όσο και οι φιλελεύθεροι παρασκηνιακά βάζουν θέμα ευθυνών και σημαδεύουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο οποίο καταλογίζουν λάθος τακτική και ατυχείς επιλογές προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ “βάρυνε” χθες λόγω των διαρροών του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι “δεν θα κάνει τον σάκκο του μποξ”, εκφράζοντας αγανάκτηση γιατί η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ τον θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οι αρχικές διαρροές προκάλεσαν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου που θεώρησε ότι ρίχνουν λάδι στην φωτιά της εσωτερικής αμφισβήτησης. Τελικά μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα έκανε νέες διαρροές ανασκευάζοντας και λέγοντας ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο κ. Στουρνάρας θα κάνει και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Όμως όλοι γνωρίζουν πως οιοσδήποτε ανασχηματισμός δίχως μετακίνησητου Γιάννη Στουρνάρα δεν έχει “ειδικό βάρος”, αφού στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών εστιάζονται όλες οι ενστάσεις.
Ενδεικτική του κακού κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η δήλωση του πρώην υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος ζητά να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα κομματικά όργανα και κάνει ευθέως λόγο για “ατυχή αποτελέσματα ως συνέπεια λαθών και μη ενδεικνυόμενων επιλογών” και υποστηρίζει: “Θα ήταν, επομένως, χρήσιμη μια νηφάλια επεξεργασία και αποτίμηση των αποτελεσμάτων στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Το κυριότερο, όμως, ζητούμενο, τούτη την ώρα, είναι ο επαναπροσδιορισμός όσων πολιτικών δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας -αλλά ίσως μόνο σε άγονες «εργαλειοθήκες»- με στόχο την ανασυγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Το μήνυμα για διορθωτική πορεία είναι ξεκάθαρο”. Όπως και ο κ. Χαρακόπουλος είναι πολλοί οι βουλευτές οι οποίοι ζητούν διόρθωση της οικονομικής πολιτικής προβλέποντας ότι η συνέχιση της ίδιας πορείας θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση το κόμμα