ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΡΕΝΤΣΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΤΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παρότι το ΔΝΤ βρίσκεται αντιμέτωπο με επικρίσεις σχετικά με την δική του “ομολογία” για σημαντικές αστοχίες στην εκπόνηση και υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του εξακολουθεί και επιμένει, με χθεσινές του δηλώσεις, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και, όπως είπε, προκείνεται η αξιολόγηση-εξπρές του ελληνικού προγράμματος στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν, δηλαδή, ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Σχετικά με πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, ο κ. Μάρεϊ παρέπεμψε λιτά στο ήδη «συμφωνημένο» πλαίσιο μεταξύ του Ταμείου και των εταίρων της Ελλάδας, βάσει του οποίου οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν «κάθε επιπλέον βοήθεια» για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.
Στο μέτωπο του Δημοσίου, ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε για το αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, μετά και την πρόσφατη έκθεση αναλυτών του, όπου τονίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής υποτίμησης έχει γίνει μέσω απολύσεων και μειώσεων μισθών, χωρίς όμως να υπάρχουν εγγυημένα κέρδη για την παραγωγικότητα.
Επαναβεβαίωσε επίσης πως το Ταμείο δεν διαβλέπει την ανάγκη για επιπλέον μέτρων για το 2014.
Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τη δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πως η Ελλάδα διασώθηκε προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που την είχαν δανείσει.