Σε ένα ιδιότυπο τεστ αντοχής και ένα “παιχνίδι ισχύος” (power game) μεταξύ μιας χώρας και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτων της σχετικά με το εάν θα δεχθούν ή όχι τις διευκολύνσεις για την διαχείριση του χρέους της.
Έως τώρα οι διαπραγματεύσεις αφορούν εκείνους τους πιστωτές οι οποίοι δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010, που ακολούθησαν την χρεοκοπία του 2002 και οι οποίοι απειλούν την Αργεντινή με μια νέα χρεωκοπία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τεχνικής πτώχευσης από τις αρχές Ιουλίου και κινδυνεύει με τη δεύτερη πραγματική πτώχευση σε περίπου 12 χρόνια, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να πετύχει κάποια συμφωνία με τους «απρόθυμους» ως την Πέμπτη, 31 Ιουλίου.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους» πιστωτές (όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται) ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους. Σημειώνεται πως παλαιότερα η λατινοαμερικανική χώρα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως δεν είχε καμία πρόθεση να αποζημιώσει τους «απρόθυμους».
Όπως επισημαίνει το Skai.gr, μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει το οφειλόμενο «κουπόνι» μόνο στους δανειστές που συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα», όμως δικαστήριο της Νέας Υόρκης «μπλόκαρε» την πληρωμή, αποσαφηνίζοντας στο Μπουένος Άιρες πως είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο ομάδες πιστωτών.
Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.
Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.
ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ- ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Η Αργεντινή δήλωσε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους άλλους πιστωτές της και τη ρήτρα που υπάρχει στα αναδιαρθρωμένα ομόλογά της. «Όσο αυτοί οι κίνδυνοι διατηρούνται, το ίδιο ισχύει για την ανάγκη και την καταλληλότητα μίας αναστολής (εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου», ανέφεραν οι δικηγόροι της Αργεντινής στο αίτημά τους.
Με το αίτημα που υπέβαλε η Αργεντινή στο αμερικανικό δικαστήριο επανέλαβε το επιχείρημά της ότι οι δεν πρέπει να επιτραπεί σε όσους δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων της να θέσουν σε κίνδυνο τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους της. Οι δικηγόροι της χώρας δήλωσαν ότι η όποια συμφωνία δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο τις απαιτήσεις των εναγόντων της (με επικεφαλής τα επενδυτικά ταμεία Elliott Management’s NML Capital και Aurelius Capital Management), αλλά και των άλλων ομολογιούχων που δεν έχουν δεχθεί το «κούρεμα» των ομολόγων τους. Οι απαιτήσεις των πιστωτών της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Μπουένος ‘Αιρες.
Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι η όποια συμφωνία πρέπει επίσης να είναι συνεπής με τη ρήτρα που υπάρχει στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της (σ.σ.: ότι δεν μπορεί να δοθούν έως το τέλος του 2014 καλύτεροι όροι αποπληρωμής για όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση), η οποία θα την άφηνε εκτεθειμένη σε πρόσθετες διεκδικήσεις δις. δολαρίων, εάν ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους που λήγει.