Πολιτική και “τεχνική” εξήγηση σχετικά με την επιμονή της κυβέρνησης να εμφανίζει βιώσιμο το χρέος σε πείσμα του ΔΝΤ και των σοβαρότερων οικονομολόγων ανά τον κόσμο επιχειρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη ρητορική του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο οδηγεί σε νέο αναγκαστικό δανεισμό με πιο επαχθείς όρους.
«Όποιος διακηρρύσει ότι το χρέος μας είναι “μη βιώσιμο” δεν πηγαίνει σε “νέα διαπραγμάτευση”. Λέει στις αγορές να ΜΗΝ τον δανείσουν! Και πηγαίνει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό με νέους επχαθείς όρους!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Όσοι έχουν τέτοια στο μυαλό τους οδηγούν την Ελλάδα πίσω: είτε στη χρεκοκοπία που μόλις αποφύγαμε είτε στην έξοδο από την Ευρωζώνη που μόλις αποτρέψαμε! Και πάντως σίγουρα στην πολιτική απομόνωση, την πιο δύσκολη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα.» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «παράδοξο» αυτοί που επιδιώκουν επιστροφή σε Μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού να το παίζουν «αντιμνημονιακοί».
Ο κύριος Σαμαράς παραθέτει τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα για την απομείωση του χρέους και σημειώνει πως η Ελλάδα διεκδικεί «πρόσθετες ελαφρύνσεις» τονίζοντας πως «όποιος επιστρέφει τη χώρα στα ελλείμματα δεν χτυπά τη λιτότητα. Αναγκάζεται να δανειστεί από αυτούς τους οποίους εκβιάζει, να του κόψουν το χρέος».
Εμφανίζεται, δε, βέβαιος ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν πολύ περισσότερο από τον περασμένο Αύγουστο όταν εξαλειφθούν οριστικά οι φόβοι της πολιτικής αναταραχής και όταν πάρουμε την «πιστωτική γραμμή» από τους εταίρους για τον πρώτο χρόνο μετά τη λήξη του Μνημονίου
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και λειτουργικό κράτος προβάλοντας την ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Αναφέρεται, ακόμα, στο επόμενο κύμα μεταρρυθμίσεων ονοματίζοντας τέσσερα ζητήματα: την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, τα ανταποδοτικά έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ και την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.