Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες.
Παρότι, όπως ισχυρίστηκε πρόκειται για την χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν μόνο δύο χρόνια και ότι από εκείνη τη στιγμή θα ανακάμψει η οικονομία.
Βέβαια, επισήμανε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γοργά εφόσον οι εξωτερικοί παράγοντες αλλάξουν προς το καλύτερο, ενώ πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα εργάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Η Ρωσία περνά τη χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται πριν από το τέλος του έτους, ενώπιον 1.000 δημοσιογράφων.
Ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στη Ρωσία προκλήθηκε και από εξωτερικούς παράγοντες, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα ξαναβρεί την ανάπτυξη στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, προειδοποιώντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα. Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη», κατ΄αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, εξήγησε ο Πούτιν.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», ανέφερε χωρίς όμως να δώσει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης.
Ο πρόεδρος Πούτιν, που βρίσκεται σε ύψη δημοφιλίας, διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν, παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα «προσήκοντα», υπενθύμισε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της».
Για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτήρισε τη Ρωσία ως αρκούδα και αναρωτήθηκε για το αν η αρκούδα θα έπρεπε να δώσει το μέλι της, για να την αφήσουν στην ησυχία της. Υπογράμμισε δε ότι στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι «να αλυσοδέσουν την αρκούδα».
«Εάν υπερασπιζόμαστε τα εδάφη μας γι’ αυτούς είναι άδικο. Εμείς ωστόσο προστατεύουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Μόσχας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25-30% οφείλονται στις κυρώσεις της Δύσης.
Παράλληλα κατήγγειλε την «τιμωρητική επιχείρηση» την οποία εξαπέλυσε το Κίεβο κατά των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και τη Δύση που συμπεριφέρεται ως αυτοκρατορία που θέλει «να την ακολουθούν με στρατιωτικό βήμα οι βασάλοι της».
Ερωτηθείς από Ουκρανό δημοσιογράφο για τον ακριβή αριθμό των Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν στο πλευρό των ουκρανών αυτονομιστών και εκείνων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ο Πούτιν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που, ακολουθώντας τη φωνή της συνειδήσεώς του, εκπληρώνουν το καθήκον τους ή άλλοι που, ως εθελοντές μάχονται στην ανατολική Ουκρανία», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μισθοφόρους, διότι δεν πληρώνονται».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε «τις αρχές του διεθνούς δικαίου που προβλέπει το δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν για την τύχη τους».
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι στόχος της Μόσχας είναι η αποκατάσταση της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας.
Προειδοποίησε επίσης το Κίεβο ότι οφείλει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της χώρας, εάν θέλει την ειρήνη.
«Πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα , όχι με την πίεση… ενός οικονομικού αποκλεισμού ή την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων», είπε.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι υψώνουν ένα νέος «τείχος» στην Ευρώπη και συμπεριφέρονται ως «αυτοκρατορία».
«Πρόκειται για ένα εικονικό τείχος, αλλά έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στους Ρώσους και τους Δυτικούς. «Η αντιπυραυλική άμυνα κοντά στα σύνορά μας, δεν είναι ένα τείχος;». «Οι εταίροι μας αποφάσισαν ότι είναι νικητές, ότι αποτελούν πλέον μία αυτοκρατορία και ότι οι υπόλοιποι είναι βασάλοι που πρέπει να ακολουθούν με στρατιωτικό βήμα».
Σημειώνεται ότι σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ.
Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Πηγή: protothema.gr