Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ξεκινούν επίσημα οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στo στάδιο «Φωλιά» στο Πεκίνο.
Η πανδημία του κορωνοϊού και τα πολλά αυστηρά περιοριστικά μέτρα των κινεζικών αρχών για την εξάπλωση του ιού, δεν έδωσαν την δυνατότητα στους φίλους των χειμερινών σπορ να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες.
Όμως η κήρυξη διπλωματικού μποϊκοτάζ στους αγώνες από τις ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, απέτρεψε τους ηγέτες των κρατών και αξιωματούχους να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης των ΧΟΑ.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Κινέζο Πρόεδρο να υποδεχτεί περισσότερους από 20 ηγέτες στην έναρξη των αγώνων, διαμορφώνοντας ένα αντιδυτικό μπλοκ, κάτι που έγινε ακόμα πιο σαφές στην κοινή δήλωση με τον Ρώσο Πρόεδρο μετά την συνάντηση τους.
Μεταξύ άλλων, Τζινπίνγκ και Πούτιν, έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση στη Δύση και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καλώντας τες να εγκαταλείψουν τα ψυχροπολεμικά σενάρια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση Μόσχα και Πεκίνο, αντιτίθενται στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και παροτρύνουν τη συμμαχία να εγκαταλείψει τις ψυχροπολεμικές της προσεγγίσεις με το Πεκίνο να είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μποϊκοτάρει τους αγώνες δεν εμπόδισε αρκετούς σημαντικούς ηγέτες να πάνε στην Κίνα και να έχουν επαφές με την κινεζική ηγεσία, φέρνοντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως θα επιθυμούσε. Η προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Κίνας από τις ΗΠΑ, δεν έλαβε υπόψη της τα οικονομικά συμφέροντα που είναι πολύ πιο ισχυρά από τις διπλωματικές βλέψεις των ΗΠΑ.
Αυτός ήταν κι ο ένας από τους λόγους που εν μέσω της ουκρανικής κρίσης ο Ρώσος Πρόεδρος ταξίδεψε στο Πεκίνο.
Πριν το ταξίδι του στην Κίνα, ο Πούτιν δημοσίευσε άρθρο του, όπου διαμορφώνει την ρητορική του στα σινικά πρότυπα ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές αλλά και να επηρεαστεί φιλορωσικά η κινεζική κοινή γνώμη. Εξάλλου Πούτιν και Τζινπίνγκ αντιμετωπίζουν επιδείνωση των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ και κανείς από τους δυο δεν θα έχανε την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Πέρα από τον Ρώσο Πρόεδρο, στην Κίνα ταξίδεψαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ θα εκπροσωπηθούν επίσης στο Πεκίνο, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και σημαντικός πελάτης του φυσικού αερίου του Κατάρ.
Οι ηγέτες και των πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν κατευθύνονται επίσης στο Πεκίνο, τονίζοντας τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς της περιοχής με την Κίνα.
Οι Πρόεδροι της Αργεντινής και του Εκουαδόρ θα βρίσκονται στην έναρξη των ΧΟΑ καθώς η Αργεντινή πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα ενταχθεί στην Πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος». Στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ αναμένεται επίσης να συζητήσει τη βοήθεια της Κίνας στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αργεντινής από το 1981.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Γκιγιέρμο Λάσο επιδιώκει επ’ ευκαιρία των ΧΟΑ να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος του Ισημερινού των 4,6 δισ. δολαρίων με την Κίνα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως έχει η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, απαξιώνει το αμερικανικό διπλωματικό μποϊκοτάζ στους αγώνες. Το παρόν θα δώσει και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους θα παραστεί στην τελετή έναρξης.
Όπως τόνισε ο Γκουτέρες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι στενός εταίρος του ΟΗΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν κοντά τους ανθρώπους με ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης.
Όσο η πολιτική Μπάιντεν ενισχύει την πόλωση, τόσο περισσότερες θα είναι οι χώρες που θα επιθυμούν συνεργασίες και όχι πατερναλισμό. Ακόμα κι εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πλέον φωνές διαμαρτυρίας για τις επιλογές του Αμερικανού Προέδρου.