Η ιστορία με την ΛΑΡΚΟ, που πέραν των άλλων διαθέτει το 92% των αποθεμάτων Νικελίου της ΕΕ (ναι εκείνο το παλιομέταλλο που έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών “τουτού”) αλλά και Κοβάλτιο, τόσο που να μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών της ΕΕ για τα επόμενα 100 χρόνια, είναι ίσως γνωστή.
Δεν ξέρεις τι είναι το κοβάλτιο;
Τίποτα σπουδαίο! Είναι αυτό το μέταλλο για το οποίο πλακώνεται τώρα η Γαλλία με τις Ρωσία -Γερμανία στις χώρες του Σαχέλ, αν έχεις από κάπου ακουστά. Όχι απευθείας, μέσω κάτι τζιχαντιστών που τους πληρώνει ο Ερντογάν, με λεφτά του Κατάρ.
Το “έχουμε” τώρα τι είναι το κοβάλτιο;
Εκείνο που δεν θα “έχουμε” σίγουρα είναι ότι η τιμή και αυτού θα 5πλασιαστει μέχρι το 2030, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Λογίζεται στα στρατηγικά μέταλλα των ΑΠΕ, βλέπεις.
Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτά για το τι παίχτηκε με την πρώην κορωνίδα των επιχειρήσεων του Μποδοσάκη.
🔸Το 08, ένας τότε εγκαθετούλης του τότε γκουβερνου, έδωσε όλη την παραγωγή νικελίου σε σταθερή τιμή 23.000$ τον τόνο σε έναν έμπορα (το κόστος παραγωγής του τόνου ήταν τότε 22.000$, κυρίως για ρεύμα για τα καμίνια που βγάζουν τις “χελώνες” σιδηρονικελίου).
🔸Η τιμή του νικελίου για 3-4 χρόνια σκαρφάλωσε στις 50.000$. Αλλά μετά έπεσε στα 13.000. Τότε διέκοψε ο έμπορας την σύμβαση και είπε “δεν το θέλω τώρα, πουλήστε το μόνοι σας”. Διοικούσε την ΛΑΡΚΟ τότε ο πατήρ Σκρέκας, του σημερινού υπουργού.
“Ευχαρίστως είπε αυτός, τιμή μας που συνεργαστήκαμαν”. Και μαζί με τις ζημιές προσέλαβε και το μισό Σκρεκέικο να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα: 135εκ τα δάνεια μέχρι το 15 η ΛΑΡΚΟ. Και καταχρεωμένη στην ΔΕΗ, που ήταν και μέτοχος της.
Και με μνημονιακή υποχρέωση από το 2ο μνημόνιο, του Σαμαρά, να το πουλήσουμε το παλιοπραμα την ΛΑΡΚΟ. Τι την θεμε;
🔸Ο ΣΥΡΙΖΑς το έπαιξε καθυστέρηση, όσο μπόρεσε, μπας και το σώσει το μνημονιακό. Αλλά και λογω ίσως της άγνοιας για το τι είναι κοβάλτιο και τι πλέγμα 123 νικελίου, δεν το έσωσε τελικά. Καμία Τράπεζα δεν ήθελε να στηρίξει το “παλιοπραμα” μπας και κάνει καμία επένδυση και εκσυγχρονιστεί.
🔸Και έτσι φτάσαμε στο 2022, πάλι με Σκρέκα στα πράγματα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Απολύθηκαν προχθές 1.080 εργαζόμενοι και ετοιμάζεται τώρα το επόμενο άλμα. Η πώληση, ίσως έναντι συμβολικού τιμήματος, των αποθεμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου σε κάποιο fund. Προσωπικά δεν θα εκπλαγω αν τελικά αυτό είναι το ίδιο που ψώνισε την Εθνική Ασφαλιστική, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ. Ή σε κάποιο άλλο μετωπικό του σχήμα, για ξεκάρφωμα.
Τι θα ακολουθήσει;
Τα γνωστά.
🔹Ταρατατζουμ ταρατατζουμ περί της νέας μεγάλης επένδυσης από τον Άδωνι (το συμβολικό τίμημα δεν θα το μάθουν πολλοί, τι τα πληρώνουμε τα μμεδια…) και η μοσχοπώληση του κοβαλτίου κυρίως, άντε και του νικελίου, πριν εξαχθούν, στα χαρτιά, να γίνουν τίποτα futures και derivatives, στις μελλοντικές τους τιμές. Απο τις Τράπεζες, αυτές που αρνιόταν να χρηματοδοτήσουν τον όποιο εκσυγχρονισμό ντε
🔹Παντελώνιασμα των κερδών από το fund, να πληρώσουν και κάτι τις στο πολιτικό τους προσωπικό για τον κόπο τόσων χρόνων, και μετά …μην τους είδατε.
Όσο για εκείνα τα παλιονικέλια και τα παλιοκοβαλτια τι θα γίνουν, πως και ποιός θα τα εξορύξει, θα ρωτήσεις ίσως.
Άγνωστον!
Αυτά τα θέματα βρίσκονται, ως γνωστόν, εκτός των business plans των παικτών του καζινοκαπιταλισμού που κάνει τώρα παιχνίδι, τώρα που γυρίζει η μπίλια.
Μην είσαστε και πλεονέκτες!
Γενικά για το Κοβάλτιο (Co)
• Σκληρό, αργυρόχρωμο μέταλλο με ελαφρά κυανή απόχρωση. Μαγνητικό μέταλλο, σταθερό στον αέρα, δεν προσβάλλεται από το νερό. Απομονώθηκε από τον N. – L. Vanquelin (Γαλλία, 1780). Ονομασία γερμανικής προέλευσης: “kobald”: κακό δαιμόνιο των ορυχείων. Η ονομασία αυτή είχε αποδοθεί στα ορυκτά του από τους μεταλλωρύχους, επειδή η ανεύρεσή τους εκλαμβανόταν σαν κακοτυχία, γιατί είχε συνδεθεί με ατυχήματα στα ορυχεία.
• Η τοξικότητα του μετάλλου και των ανόργανων ενώσεών του είναι σχετικά μικρή.
• Σπουδαιότερα ορυκτά του είναι ο κοβαλτίτης, CoAsS και ο σμαλτίτης (ή σκουττερουδίτης), (Co,Ni,Fe)As3 .
• Παγκοσμίως παράγονται περίπου 62.000 τόννοι μετάλλου τον χρόνο (στοιχεία 2007). Κυριότερες παραγωγοί χώρες: Κογκό, Ζάμπια, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Κούβα.
• Σχεδόν στο σύνολό του το κοβάλτιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή κραμάτων και στις επικοβαλτιώσεις σιδηρών αντικειμένων. Τα κράματά του χαρακτηρίζονται από μεγάλη σκληρότητα και ανθεκτικότητα έναντι των χημικών αντιδραστηρίων. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή μόνιμων μαγνητών. Το κράμα που είναι γνωστό ως Alnico (8-12% Al, 15-26% Ni, 5-24% Co, μέχρι 6% Cu και 1% Ti, το υπόλοιπο είναι Fe) χρησιμοποιείται για την κατασκευή ισχυρών μόνιμων μαγνητών, που είναι έως και 25 φορές ισχυρότεροι από τους μαγνήτες από χάλυβα. Ενώσεις του κοβαλτίου χρησιμοποιούνται στην κεραμοποιία, υαλουργία (περίφημη είναι η ύαλος κοβαλτίου ), στην παρασκευή χρωμάτων και ως καταλύτες.