Στα δικαστήρια όσους δημοσιογράφους και αν ξέρεις, όποια εντύπωση και αν θέλεις να δημιουργήσεις στην κοινή γνώμη, θα αναγκαστείς να μιλήσεις επί της ουσίας, επί των εγγράφων και επί των μαρτυρικών καταθέσεων.
Του Χαράλαμπου Π. Χριστόπουλου
Ακόμη και εκεί μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις ένα show για να βοηθήσεις τον εντολέα σου, αλλά είναι αδύνατο ένας έμπειρος (ή και λιγότερο έμπειρος) δικαστής να ψαρώσει.
Στη δίκη του Λιγνάδη ο Κούγιας ακολουθεί την τακτική της απαξίωσης του μάρτυρα. Είναι λογική τακτική διότι ο βιασμός δεν αποδεικνύεται με έγγραφα όταν έχει λάβει χώρα κάποια χρόνια πρίν (για αυτό είναι δικαστηριακά σημαντικό οι βιασθέντες να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλουν άμεσα και η πολιτεία να μπορεί να δρα άμεσα ), έτσι αν η τακτική πετύχει και οι δικαστές πεισθούν ότι ο μάρτυρας μπορεί να μην λέει αλήθεια θα αθωώσουν εν αμφιβολία τον πελάτη του.
Ο τρόπος όμως που εφαρμόζεται μια τακτική έχει σημασία.
Είναι άλλο να πιέζεις ας πούμε τον μάρτυρα με ερωτήσεις και άλλο να κάνεις show.
Ο Κούγιας για τους μάρτυρες της υπόθεσης Λιγνάδη έχει υπονοήσει μέχρι σήμερα ότι είναι πληρωμένοι (επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι είχε πει), ότι λένε ψέματα για το που εργάζονται, ότι έχουν λεφτά από άγνωστη προέλευση και ότι κάνουν πολυτελείς διακοπές.
Από έγγραφα που διαβιβάστηκαν σήμερα από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής , τον Γιάννη Βλάχο, όλα τα επιχειρήματα αυτά διαλύθηκαν.
Στα μέσα φυσικά αυτή η είδηση δεν θα περάσει, διότι τα μέσα χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Κούγια να κάνουν show (να πηδάνε μάντρες, να βγαίνουν στην τηλεόραση χτυπημένοι από τακούνι, να βγάζουν ειδήσεις κλπ).
Στο τέλος του έργου όμως καλός δικηγόρος δεν είναι αυτός που κάνει show αλλά αυτός που πείθει το δικαστή για τη βασιμότητα των ισχυρισμών του εντολέα του.
Ο Κούγιας δεν είναι σίγουρα κακός δικηγόρος αλλά το ότι βγαίνει στα κανάλια και είναι πάντα διατεθειμένος να κάνει show δεν τον καθιστά καλύτερο από άλλους. Βέβαια, ο κόσμος από το show τσιμπάει, οπότε ο Κούγιας ζει πλουσιοπάροχα.
Υ.Γ. Ο Κούγιας ανέλαβε αμέσως μόλις η Μενδώνη άδειασε τον Λιγνάδη. Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι τον έστειλαν να αναλάβει οι κυβερνητικοί του φίλοι, αλλά εγώ δεν είμαι κακοπροαίρετος.
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook
*Ο Χαράλαμπος Χριστόπουλος γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στην ομάδα κατάρτισης του ν.4488/2017, που εξειδίκευσε στο ελληνικό νομοθετικό πεδίο την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της αναπηρίας, καθώς και στο Work Forum για την Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ στην ΕΕ και στα Κράτη-Μέλη, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες