Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο ένας από τους δύο «μαχητές» που συνδέθηκαν με την ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο ομογενής «μαχητής» στην παρέμβασή του παραδέχτηκε ότι συμμετέχει στο νεοναζιστικό τάγμα Αζοφ.
Στην παρέμβαση του είπε συγκεκριμένα:
«Απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.
Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».
Εκείνη τη στιγμή οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, έκαναν ένα νεύμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα;» και αποχώρησαν από την αίθουσα, μαζί και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Ιωάννης Γκιόλιας (βουλευτής Αργολίδας). Επέστρεψαν όταν συνεχίστηκε η ομιλία Ζελένσκι.
Ο Νίκος Φίλης μετά το πέρας της ομιλίας Ζελένσκι, εξήγησε την αποχώρησή του και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις.
«Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.
Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.
Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».
Ως ένα «μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ
Με δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι «ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας».
«Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».
Ζελένσκι στην Βουλή: «Ελευθερία ή Θάνατος και το δικό μας σύνθημα»
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μίλησε στην ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσκι.
«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», πρόσθεσε Πρόεδρος της Βουλής.
«Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαΊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πέινα και τις κακουχίς, Υπάρχουν 100 χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρωσων πιλότων που έχουμε δει τι έκαναν», τόνισε αρχικά παίρνοντας τον λόγο ο Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσκι.
«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες και έχτιζαν το μέλλον τους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας εκεί. Η ειρηνική συνύπαρξη η υπερχιλιετής είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αποτυπωθεί και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες και αυτό λέμε κι εμείς σήμερα. Εκτός από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός», πρόσθεσε.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν βάση σχεδίου τους αμάχους και αυτό δεν συνέβη μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα. Σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων. Νομίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Μια νέα Φιλική Εταιρεία μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Χρειάζονται όλοι άμεση υποστήριξη. Οι ρώσοι επιτίθενται από την στεριά τον αέρα και την θάλασσα αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αλληλεγγύη της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε. Μην ακούτε εμένα, ακούστε δυο μαχητές», πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό έπαιξε βίντεο με τις δηλώσεις των μαχητών:
«Απευθύνομαι σε εσας ως Έλληνας στην καταγωγή. Ονομάζομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εγώ αγωνίζομαι εδώ στην Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι έλληνες και σήμερα έχει καταστραφεί κατά 90% από τους ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. παρακαλούμε βοηθήστε μας».
Στην συνέχεια πήρε ξανά τον λόγο ο Ζελένσκι ευχαριστώντας για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την δική σας επιρροή στην ΕΕ για να γίνει όποια διάσωση μπορεί στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο πως θα κατακτούσαν την Ουκρανία», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ποια κόμματα απέχουν και γιατί
Στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δεν παρίσταται το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο «η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας”.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που θα απουσιάσει, ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους”.
Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου. «Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.
Η πρόσκληση Μητσοτάκη και η επικοινωνιακή εκστρατεία Ζεένσκι
Στόχος και της συγκεκριμένης ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και ενίσχυσης της διεθνούς στήριξης της Ουκρανίας, η οποία χειμάζεται από τη ρωσική εισβολή.
Η απευθείας σύνδεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ελληνική Βουλή είναι μία από τις περίπου 30 αντίστοιχες εμφανίσεις του Ουκρανού προέδρου στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα.
Από την πρώτη στιγμή της εισβολής του ρωσικού στρατού στην πατρίδα του, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι έχει εξαπολύσει μια πυρετώδη επικοινωνιακή εκστρατεία με μαραθώνια εικονική περιοδεία σε εθνικά κοινοβούλια κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της Γης.