O Βολοντόμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στην ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία για να συγκρίνει την επανάσταση του 1821 με τον αγώνα που δίνει σήμερα η δική του χώρα ενάντια στην ρωσική εισβολή, να διακηρύξει το δικό του «Ελευθερία ή Θάνατος» και να ζητήσει την σύσταση μιας νέας Φιλικής Εταιρίας που αυτή την φορά, αντί της Ελλάδας, θα διασώσει την Μαριούπολη και την Ουκρανία.
Προς υποστήριξη, δε, του ευγενούς αιτήματός του θεώρησε σκόπιμο να προβάλει στο ελληνικό κοινοβούλιο και το μήνυμα-έκκληση ενός (κατά δήλωσή του) ελληνικής καταγωγής μαχητή του τάγματος Αζόφ. Του γνωστούκαι… ευγενούς νεοναζιστικού τάγματος που φέρει ως σήμα του το Wolfsangel, το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες των SS, που έχει διαπρέψει σε αγριότητες όχι μόνον εναντίον ρωσόφιλων αυτονομιστών αλλά και ομογενών της Μαριούπολης, και που δοξάστηκε σε επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων Ρομά.
Είναι άγνωστο, και εν πολλοίς αδιάφορο, εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες ως προς αυτήν ακριβώς την δράση των μαχητών του τάγματος – τους έχει ενσωματώσει, άλλωστε, στον στρατό του και τους έχει απονείμει εύσημα ως «τους καλύτερους πολεμιστές της χώρας» του. Παραμένει επίσης άγνωστο το εάν έχει συναίσθηση του τι σημαίνει ο ναζισμός για την Ευρώπη, το εάν επέλεξε από άγνοια ή επί σκοπώ να φέρει έναν νεοναζί στην ελληνική Βουλή ακριβώς στην επέτειο της εισβολής των Ναζί το 1941 στην Ελλάδα, καθώς και το γιατί έκρινε ότι μπορεί να κουβαλήσει μαζί του τους αζοφιστές στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως δεν έχει κάνει σε κανένα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στα οποία έχει μιλήσει μέχρι σήμερα.
Δεν είναι καθόλου αδιάφορο όμως ότι εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, να δοθεί χώρος και λόγος στον ναζισμό εντός του Κοινοβουλίου.
Εάν γνώριζε και το επέτρεψε, υπάρχει βαρύ θεσμικό και δημοκρατικό ζήτημα. Εάν δεν γνώριζε, υπάρχει βαρύ ζήτημα επάρκειας και σοβαρής διπλωματίας. Και οι δύο εκδοχές ίσως είναι εξίσου επικίνδυνες.
Προσώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επικαλείται άγνοια του περιεχομένου του βίντεο. Οι πληροφορίες λένε ότι το βίντεο είχε φθάσει στην Βουλή 12 λεπτά πριν μεταδοθεί, ο πρόεδρος της Βουλής λέει πως ο ίδιος δεν το είδε ποτέ, και κοινοβουλευτικές πηγές λένε ότι… γίνονται έρευνες για το εάν και ποιος το είδε – κι εάν κι εφόσον το είδε, εάν κατάλαβε τι είδε και τι άκουσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι υπήρξε «αστοχία» την οποία είναι… ανέντιμο να την εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση, το Μαξίμου λέει – δια διαρροών – ότι ο Τσίπρας βρίσκει αφορμή να στηρίξει την… ρωσική εισβολή και να φύγει από το μεγάλο κάδρο που είναι ο αγώνας του ουκρανικού λαού, και το υπουργείο Εξωτερικών δεν λέει τίποτα διότι, πάλι κατά τις πληροφορίες, δεν είχε καμία εμπλοκή και καμία ενημέρωση για την υπόθεση.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση λέει ότι ο ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας, σε μια εκρηκτική γεωπολιτική συγκυρία, απευθύνθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ξένης χώρας χωρίς να έχει υπάρξει διπλωματική προσυνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Χωρίς να έχει οριοθετηθεί το πλαίσιο, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί οι «κόκκινες γραμμές», χωρίς να ενεργοποιηθούν καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Απλώς, ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι μας έστειλε ένα βίντεο κι εμείς το παίξαμε. Εάν μέσα έλεγε ότι η Τουρκία δικαίως κατέχει την μισή Κύπρο ή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πράκτορας του Κρεμλίνου θα το μαθαίναμε onair–μαζί με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη. Αντί αυτών, ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι, μαζί με τις ευχαριστίες του για την στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, μας έστειλε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς ενός νεοναζί.Και τους δεχθήκαμε καίγοντας τα διπλωματικά πρωτόκολλα στο όνομα της «σωστής πλευράς της ιστορίας».
Ως προς το αποτέλεσμα, η πιο αθώα εκδοχή είναι ο εθνικός ερασιτεχνισμός εν μέσω πολέμου.
Ως προς την ουσία, τα είπε όλα το ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή…
Κοτζιάς: “Βαριές οι ευθύνες των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ουκρανίας για την εμφάνιση ναζιστή στη Βουλή”
Πολιτικός σάλος για το μέλος του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» που μίλησε στην ελληνική Βουλή